úterý 12. srpna 2014

Centrum aneb Cesta tam a zase zpátky

Nastěhovali jsme se do podkrovního pokoje, který oplývá vlastní koupelnou, takže máme to štěstí, že se nemusíme sprchovat so slovenskými bratia, kteří bydlí pod námi. Já osobně je mám rád. Moje srdce si získali nějakou neskutečně dobrou parodií na Marlenku, kterou nás ihned po příjezdu pohostili. Petruška už má ohledně této záležitosti domluvené školení.


Rychle jsme zjistili, že život těsně pod střechou, v domě postaveném z něčeho, co silně připomíná papundekl (a že tu z toho stavějí jako o život), má svoje výhody. Venku je přes den 28°C, tak proč uvnitř nemít příjemných 35... To představuje dostatečnou motivaci se doma zdržovat co nejméně a vyřídit, co je potřeba. Bankovní účet, změnu operátora, social insurance number (kvůli práci), Alberta healthcare (místní povinné zdravotní pojištění)... Máme to kousek (cca. 20 minut pěšky) do úplného centra města, a tak vyrážíme. Velkou výhodou je přehledné rozdělení města podle světových stran na čtyři části (SW, SE, NW, NE), kdy v každé části jsou směrem od středu číslovány avenues (ze severu na jih) a streets (z východu na západ). Navíc je střed města vidět prakticky odevšad, díky několika mrakodrapům. Vzhledem k tomu blbuvzdornému systému se nám nepodařilo zabloudit, tudíž jsme úspěšně došli do banky. Uvnitř se nachází spousta kukaní, kterým vévodí stále se usmívající a neskutečně užvaněné Vietnamky. My jsme se od té naší dozvěděli mimo jiné jakou bundu si koupit na zimu a že má ráda hranolky s rozteklým sýrem (místní specialita zvaná Poutine). Samotné založení účtu trvalo ani ne 20 minut, my dělali Vietnamce společnost téměř hodinu. Plni nových informací a s vědomím, že už nás tu nic nemůže zaskočit, jsme se vydali do nedaleké čínské čtvrti zkrotit kručící pupíky teplým obídkem. Z jídelního listu ve formátu 尊嚴和平等權 jsme nebyli o mnoho chytřejší, ale protože se přece nebojíme, vybrali jsme podle obrázků. Peťula se těšila na nudle se zeleninovou směsí, já na kuřecí nudličky s tímtéž. Na stole přistála polévka s nějakou chaluhou (nudle tam byly) a kuřecí nudličky podávané na studeno. Pálilo to. Cestou domů jsme pobavili personál prodejny místního mobilního operátora. GSM tu už skoro nepoužívají, telefony z Evropy starší než 2 roky tu většinou nefungujou. Bojoval jsem... Svoji Nokii 5310 nedám lacino! Vznáším tedy dotaz... Prodejce mi bere telefon z ruky a za současného výbuchu smíchu jej nadšeně ukazuje kolegovi – vůl! Tak asi nepojede... Se slzami v očích fasujeme každý po jedné dotykové cihle. Peťa má bílou, já černou. To abychom ty nesmysly rozeznali.




Je večer a my docházíme k závěru, že dnes už jsme na druhé straně světa natropili ostudy dost. Vracíme se domů. Jednatřicet stupňů, na zemi koberec, s sebou spacák. Dobrou noc...
Příště půjdeme shánět nábytek, pivo, jídlo, taky do IKEI a cachtat se. Práce počká.


Žádné komentáře:

Okomentovat